Dutch English French German Hungarian

Off road

Boek onze off-road trip en ontdek zo de echte schoonheid van het Hongaarse binnenland. Diverse formules zijn mogelijk, neem voor meer info dus even contact met ons op ...

Huisje Weltevree

5% korting bij boeking van ons vakantiehuisje, geschikt voor 6 personen. Het huisje is voorzien van de nodige moderne voorzieningen en ligt naast onze B&B.

Vroegboekkorting

Reserveer nu 4 of meer nachten in een van onze gastenkamers en je krijgt 10% korting. (niet cummuleerbaar met andere acties)

Kinderen gratis

Kinderen tot 8 jaar verblijven gratis* (*op de gastenkamer van de ouders).  

  • Betoverend Balaton
  • Adembenemende natuur
  • Genieten in alle rust
  • Verrassende vergezichten
  • Folklore ontdekken
  • Cultuur beleven

HUNGARYHongarije is een fantastische plaats om je vakantie door te brengen. Ons land heeft letterlijk alles voor een geslaagde buitenlandse reis. 

Voor iemand die onze passie voor het mooie Hongarije deelt, is het niet moeilijk om te begrijpen dat je hier de tijd van je leven hebt, maar voor iemand die nog nooit in Hongarije geweest is, willen we graag 12 redenen geven waarom je Hongarije een kans moet geven. 

 

1. Gastvrijheid

Wat kenmerkt de Hongaren? Het Hongaarse volk bestaat uit een bonte mengeling van verschillende bevolkingsgroepen. De eerste Hongaarse stammen trokken in het jaar 896 vanuit Azië het Karpatenbekken in en vermengden zich met de daar woonachtige kleinere en grotere volken. In de loop van de tijd haalde men niet alleen  uit de buurlanden maar ook uit verder weg gelegen gebieden tal van mensen naar Hongarije. Deze monniken, leermeesters, kunstenaars en kolonisten droegen op hun beurt een steentje bij aan de verrijking van de cultuur en de tradities van het Hongaarse volk. Buitenlanders zien Hongaren als vindingrijk, talentvol, goedgehumeurd, romantisch en vooral heel gastvrij.

2. Duizend jaar cultuur

Hongarije is een smeltkroes van westerse en oosterse invloeden en de eigen duizendjarige cultuur Van een bewogen geschiedenis getuigen hier niet alleen Romeinse monumenten en gebouwen uit de honderdvijftig jaar lange periode dat het land door de Turken was bezet, maar er zijn ook kleine middeleeuwse kerken, prachtige basilieken, ruïnes op bergtoppen en fraaie kastelen. Bezoekers kunnen hun hart ophalen aan de monumenten, musea en evenementen van de koningssteden Esztergom, Székesfehérvár, Buda en Visegrád die in de Middeleeuwen de hoofdsteden van het land waren. Ook de koninginnenstad Veszprém en de steden Győr, Vác en Eger garanderen u met hun intact gebleven barokke stadscentra een bijzonder interessante reis. Ook Köszeg tenslotte, dat rond een burcht is gebouwd, en Sopron, dat nog een stadsmuur bezit, tellen samen met de mediterrane steden Szentendre en Pécs en de culturele centra Szeged en Debrecen heel wat bezienswaardigheden.

3. Ongerepte natuur

Het kleine Hongarije is bijzonder rijk aan natuurschatten. Als de beschermde landschappen en natuurgebieden op één plek zouden worden geconcentreerd zou er een gebied ontstaan van 520.000 ha. dat zich kon meten met de grootste nationale parken van de wereld. Het landschap in de tien nationale parken varieert van wilde rivierlandschappen glooiende heuvels en uitgestrekte meren tot bergruggen bedekt met dichte bossen, eindeloze vlakten en een karstgebied met unieke wonderen der natuur Bewegwijzerde routes en educatieve wandelpaden wijzen wandelaars fietsers, natuurfotografen en vogelaars overal de weg.

4. Land van geneeskrachtig water

Misschien ligt er wel een zee van geneeskrachtig water diep onder Hongarije, Want overal waar men in de grond boort vindt men warmwaterbronnen, Van de 1300 bronnen die tot nu toe zijn ontsloten liggen er ongeveer tachtig in Boedapest. Op ongeveer zeventig plaatsen wordt het thermaalwater gebruikt in accomodaties als kuurbaden, openlucht­zwembaden met geneeskrachtig of warm water en thermaalhotels Het geneeskrachtige water helpt bij reumatische en neurologische aandoeningen, bij problemen met het evenwicht en verder bij huidkwalen, gynaecologische klachten,ontstekingen, spijsverteringsziekten en botproblemen. Een korte of een wat langere kuur kan zowel effectief zijn bij revalidatie als een goed middel in de preventieve sfeer. Je hoeft immers niet ziek te zijn om te genieten van deze gulle gave van de natuur.

5. Een bruisende cultureel leven

Hongarije  het land van Bartók en Kodály is een muzikale grootmacht. Niet alleen op het gebied van klassieke muziek, maar ook wat betreft de operette: wie kent immers niet de "Csardasfürstin" of "Die lustige Witwe"? En bij een aangenaam diner hoort zigeuner muziek of een folkloreprogramma met wervelende Hongaarse dansen. Elk jaar wordt in de maand maart in Boedapest het Lentefestival gehouden. Dit twee weken durende festival speelt zich ook af in elf steden in de provincie. Voorts noemen we hier graag het Balatonfestival in mei, het Opera en balletfestival in de maand augustus in Boedapest. de Openluchtspelen in Szeged, de Kunstdagen van Zemplén in Sárospatak en het Joods Zomerfestival dat plaatsvindt in diverse steden. In tal van kerken en kastelen worden regelmatig concerten, gegeven. De keuze wordt steeds groter én moeilijker.

6. Boedapest, de koningin van de Donau

Boedapest wordt niet zomaar de koningin van de Donau genoemd. Door de unieke ligging is het een van de mooiste steden ter wereld. Tussen het heuvelachtige Boeda en het vlakke Pest stroomt de brede, kronkelende Donau die er op frisse lentedagen nog steeds blauw uitziet. Boedapest is een bruisende stad met twee miljoen inwoners maar heeft ook grotten, geneeskrachtige warmwaterbronnen en natuurgebieden binnen de grenzen. Er zijn monumenten als een Romeins amfitheater en een Turks badhuis maar ook voorbeelden van de bijzondere Hongaarse Jugendstil. De talloze theaters en concertzalen, de opera, koffiehuizen, cafés en jazzclubs maken het moeilijk om te kiezen. Maar één ding is zeker: in Boedapest kun je je niet vervelen.

7. Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste warmwatermeer van Midden-Europa. De zuidoever is vanwege het ondiepe water langs het strand vooral populair bij gezinnen met kleine kinderen. Langs de noordelijke oever met zijn diepere water ligt een opvallende gordel van vulkanische bergen. Het is zeer de moeite waard om de Badacsony-berg of de Szent György-berg te beklimmen en er een blik te werpen op de speciale geologische formaties die basaltorgels worden genoemd. Tussendoor kun je er genieten van de overheerlijke wijnen. Op nauwelijks een paar kilometer afstand van de toeristische trekpleister van Hongarije is zonder twijfel het Balatonmeer.

Met zijn lengte van 77 km. en een oppervlakte van ruim 600 km2 is dit het grootste zoetwatermeer van west, en midden -Europa. Op het breedste punt is het meer 14 km. breed. Het smalste stuk is bij het schiereiland Tihany (1.5 km), maar hier is het meer dan ook het diepst met 13 tot 14 meter. De temperatuur van het water bereikt in de zomer een aangename temperatuur van 20 tot 26 graden. drukte van het strand brengen de bijzondere steenformaties, de magnifieke vogelwereld en de prachtige flora van het Nationale Park Noord-Balaton brengen de bezoekers in extase. Op het schiereiland van Tihany staat een ruim negenhonderd jaar oude kerk met een klooster.

De oudste stad van het Balatonmeer is Keszthely, dat met zijn prachtige barokke kasteel, zijn middeleeuwse gotische kerk en zijn musea ook in andere jaargetijden dan de zomer een uitstekend reisdoel kan zijn. Het nabijgelegen warmwatermeer van Héviz is in feite een kratermeer. Het geneeskrachtige water met een temperatuur van 38°C en de geneeskrachtige modder zijn bijzonder geschikt voor de behandeling van aan doeningen aan het bewegingsapparaat.

8. Werelderfgoed

Hongarije is een smeltkroes van westerse en oosterse invloeden en de eigen duizendjarige cultuur Van een bewogen geschiedenis getuigen hier niet alleen Romeinse monumenten en gebouwen uit de honderdvijftig jaar lange periode dat het land door de Turken was bezet, maar er zijn ook kleine middeleeuwse kerken, prachtige basilieken, ruïnes op bergtoppen en fraaie kastelen. Bezoekers kunnen hun hart ophalen aan de monumenten, musea en evenementen van de koningssteden Esztergom, Székesfehérvár, Buda en Visegrád die in de Middeleeuwen de hoofdsteden van het land waren. Ook de koninginnenstad Veszprém en de steden Györ, Vác en Eger garanderen u met hun intact gebleven barokke stadscentra een bijzonder interessante reis. Ook Köszeg tenslotte, dat rond een burcht is gebouwd, en Sopron, dat nog een stadsmuur bezit, tellen samen met de mediterrane steden Szentendre en Pécs en de culturele centra Szeged en Debrecen heel wat bezienswaardigheden.

9. Veelkleurige volkskunst

Het afscheid van de winter, het begin van de lente, de graanoogst in de zomer en de wijnoogst in de herfst: het zijn allemaal goede momenten om te feesten. Toch zijn het de bekende feestdagen waarmee de meeste volksgebruiken zijn verbonden. Met Pasen, Pinksteren en Kerstmis kun je dorpelingen nog zien rondlopen in hun klederdracht, trots als ze zijn op hun cultureel erfgoed. Elke streek heeft zijn eigen motieven en kleuren. De bekendste motieven zijn wel die van het stadje Kalocsa. Je vindt deze motieven hier niet alleen op kleding en borduurwerk, maar vaardige vrouwenhanden schilderen ze ook op de muren. Al even bontgekleurd is de volkskunst in de "matyó"-stijl, waarvan een overzichtstentoonstelling is te zien in het museum in Mezökövesd. Op verscheidene plaatsen in het land zijn openluchtmusea waar men de mooiste voorbeelden van volks­bouwkunst bijeen heeft gebracht.

10. Activiteiten, sport, recreatie

In Hongarije is paardrijden in de vrije natuur toegestaan. Hekken of verbodsborden staan ruiters niet in de weg. Wie een ruitervakantie ambieert vindt hier een keur aan uitstekende stallen, prima paarden en goedopgeleid personeel. Fietsers kunnen hun hart ophalen aan de afwisseling van vlak en heuvelachtig terrein. Lange-afstand wandelaars vinden hier gemarkeerde paden en wandelroutes met een totale lengte van 11.000 km, die voor een groot deel door gebergten en heuvellandschappen voeren. Hengelaars en watersporters kunnen naar hartenlust hun gang gaan bij een groot aantal meren, beken en rivieren. Op het Tiszameer mag zelfs nog met motorboten en jet-ski's worden gevaren. Ook golfers kunnen zich in Hongarije uitleven op een van de vele golfbanen. Er zijn er twee in Boedapest en nog elf in de rest van het land.

11. Heerlijk gekruide gerechten, voortreffelijke wijnen

Wist u dat de echte "goelasj" eigenlijk een soepgerecht is? En dat die het beste smaakt, als hij in de open lucht in een ketel boven een houtvuur is bereid? De dieprode kleur en de smaak van paprikapoeder vormen ook van vele andere Hongaarse gerechten een wezenlijk bestanddeel, De Hongaarse keuken dankt zijn populariteit aan de rijkdom van smaken. Tijdens uw reis door Hongarije is het de moeite waard om ook de lokale gerechten uit te proberen, want de Laagvlakte, de noordelijke berggebieden en Transdanubië hebben ieder hun regionale specialiteiten. Wijnen uit maar liefst 22 wijngebieden maken deze gerechten compleet. Onder deze wijnen bevindt zich een aantal zogenoemde Hungarica, d.w.z. wijnen die alleen in Hongarije worden gemaakt. Hoe belangrijk de rol is die goed eten en lekkere wijn speelt in het leven van de Hongaar blijkt wel uit het feit dat tal van evenementen hiermee in verband staan. Zo zijn er kookwedstrijden voor Hongaarse vissoep en wedstrijden voor het vullen van Hongaarse worst. Ook zijn er uien- en paprika­festivals, appeldagen, meloen- en kersenfestivals en natuurlijk wijnoogstfeesten en wijn- en champagnefestivals.

12. Goede mogelijkheden om te winkelen

Iedereen wil van zijn reizen wel een souvenir of geschenk mee naar huis nemen. Typisch Hongaars zijn het handbeschilderde porselein, kristal, kant en natuurlijk de producten van volkskunstenaars: geweven kleden, borduurwerk, keramiek. Een goede tip is een Hongaars kookboek compleet met een pakje echte paprikapoeder en eventueel vergezeld van een goede Hongaarse wijn of een fles "pálinka" (vruchtenjenever). In de grote winkelcentra en plaza's die overal als paddestoelen uit de grond schieten en in de chique winkels in het centrum van Pest zijn naast Hongaarse producten ook alle mogelijke buitenlandse merkartikelen voordelig - tax-free - te koop. In het dorpje Parád, diep in de beboste bergen van Hongarije staat een geweldige kristalfabriek.

bron: Hongaars bureau voor toerisme 

Hoeve Weltevree

Familie Bekker - Vanrusselt
Németsürüpuszta 65
8675 Andocs
Hongarije

+36 20 550 5387 (gsm John)
+36 20 550 4652 (gsm Martine)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Subcategorieën

huisje

"Logeren bij ons" verwoord voor ons het gevoel dat we je als gast willen bieden, namelijk een "thuis" ver van huis.

Zo bieden we je bij aankomst een welkomstdrankje aan. en staat er een fruitschaal met verschillende soorten fruit waaruit je altijd mag pakken. Verder is er ook een koelkast aanwezig met bron- en bruiswater en kan je je drankjes koel houden. Ook voor de gasten die graag een kopje thee of koffie drinken staat het nodige klaar.

's Morgens dekken we het ontbijtbuffet met verschillende soorten broodjes met zoet en hartig beleg, lokale vleeswaren en een kaasschotel, een aantal soorten ontbijtgranen, verse groenten en fruit. Daarnaast is er koffie, thee, melk, bron- en bruiswater en  vruchtensappen. Een gekookt of gebakken eitje maken wij graag vers voor je klaar.

Bij ons thuisgevoel hoort ook het bijstaan met het plannen van je uitstappen door het geven van adviezen, tips en zo meer. We hebben voor onze gasten al heel wat informatie bij elkaar gezocht en gebundeld in een informatiemap die in de gemeenschappelijke ruimte ligt.

We staan open voor al je vragen en zullen ons best doen deze zo goed mogelijk te beantwoorden. Heb je vragen of opmerkingen stel ze meteen en wacht niet tot de laatste dag.

We hopen dat je een fijn verblijf bij ons hebt,

Martine en John

p.s in ieder huis zijn er regels, wil je de onze weten, kijk dan hier

john-martineWij zijn John en Martine en heten u graag welkom op onze site.

Samen hebben we in januari 2009 de knoop doorgehakt en beslisten we onze grote droom na te streven. Na de nodige voorbereidingen, opzeggingen en het verkoop van onze gerestaureerde boerderij in Beverlo, vertrokken we eind oktober definitief naar onze nieuwe woonplaats Németsürü.

Ondertussen zijn we heel wat maanden verder. Maanden waarin er hard gewerkt werd aan onze eigen woning maar ook aan de restauratie van het oorspronkelijke woonhuis, dat na dertig jaar van verval toch een grondige opknapbeurt nodig had.

We zijn trots op het bereikte resultaat en hopen dan ook dat tal van levensgenieters de weg zullen vinden naar onze prachtig in het groen gelegen bed & breakfast om er te genieten van de mooie natuur, de lekkere wijn en vooral de gastvrijheid van onze Hongaarse gemeenschap.

info

Omdat we als reizigers onszelf graag uitgebreid informeren alvorens we op vakantie vertrekken, willen we in dit deel van de website, zoveel mogelijk nuttige informatie voor jou als gast verzamelen.

Zo kan je hier de informatie vinden over je vervoer, de onmiddellijke omgeving en een waaier aan mogelijke uitstappen dichtbij maar ook een stukje verder weg.

Dit deel van de website zal ook regelmatig bijgewerkt worden om up to date te blijven met actualiteit.
Hier vertellen wij je graag wat meer over de workshops die je bij ons kan doen en de behandelingen die je bij ons kan boeken.

stempel gold 2015 RGB